Blog

Yalın Konusundaki Önemli Bir Etkinlik “Automotive Lean Production Award 2019” (Wolfsburg İzlenimleri)

YALIN-KONUSUNDAKI-ONEMLI-BIR-ETKINLIK-AUTOMOTIVE-LEAN-PRODUCTION-AWARD-2019-1
Genel Yazılar

Yalın Konusundaki Önemli Bir Etkinlik “Automotive Lean Production Award 2019” (Wolfsburg İzlenimleri)

L.Hilmi Ünsal (Wagner Kablo A.Ş , YK Başkanı)

Otomotiv endüstrisinde Yalın Üretim  adeta standard haline geldi.  Bugün dünyada Yalın uygulamayan hiçbir OEM kalmadığını söylersek abartmış olmayız. 1990 larda başlayan bu dalga sadece OEM leri deği Tier 1 lerden başlayarak   tedarik zincirindeki  alt  tedarikçilere   kadar  yayılmış  durumdadır.

Bu manada dünyanın muhtelif yerlerinde  Yalın konusuyla ilgili pek çok seminer , konferans yapıldığını  ve çeşitli ödüller verildiğini  ve  ülkemizde  de  yalın  uygulayan   firmaların  bunların  bazılarını  takip ettiğini biliyoruz .  Ülkemizde bu işin liderliğini  Yalın  Enstitü  sürdürmektedir .  Yalın  Enstitü  Türkiye  Sektörlerimize  hem Yalın’ı  tanıtmakta   hem de  iki yılda  bir  Yalın Zirve düzenleyerek  çok  önemli bir   paylaşım sağlamaktadır.

Otomotiv Sanayiinin  öncü ülkelerinden  Almanya’da   gerçekleşen  bir  başka etkinlik her nedense Türk firmalarının yeterince ilgisini çekmemiş  gibi  görünüyor.  Bahsettiğimiz Kongre  ve ödül  Almanya’da yerleşik   Agamus Consult  ile Automotiv Produktion Dergisince her yıl  ortaklaşa  düzenlenen    “Automotive Lean Production (ALP)  Awards”  etkinliğidir .

Bu etkinlik 14 yıldan beri yapılmakta olup   otomotiv  sektöründeki  firmalara açıktır  . Katılımcılara baktığımızda başta Alman Otomotiv Endüstrisinin ana oyuncuları olmak üzere  çoğunlukla  Avrupa’lı firmaların iştirak ettiğini görüyoruz. Bugüne kadar 1200 den  fazla  firma  başvuru  yapmış  olup  muhtelif  kategorilerde 68   ödül  verilmiştir.

Organizasyon  her yıl ayrı bir lokasyonda gerçekleştirilmekte  ve ödüller  4 veya 5  kategori   halinde   verilmektedir  .  Ödül Başvuruları genellikle  bahar  aylarında yapılmakta   ,  nihai  değerlendirmelerin  Ağustos  civarında   tamamlanmasından  sonra   ödüller Kongre  kapsamında  Kasım Ayında verilmektedir.   Değerlendirmeler  önce  başvuru  formu  üzerinden firmanın  beyanına  göre  yapılmakta  olup  burada en  iyi  firmalar  (Yeşil Kategorisi)  ayrıca  saha  denetimine tabi  tutulmaktadır.

Kasım Ayındaki  Kongre Organizasyonu  genellikle  iki   gün  sürmektedir  . Birinci gün evsahipliğini üstlenen firmanın tesisleri gezilmektedir.    Bu firma çoğunlukla önceden ödül almış bir firma olduğu için   katılımcılar ayrıntılı bir şekilde yalın çalışmaları hakkında yerinde bilgi   almaktadır  .   Aynı günün akşamı o yılın ödül merasimi güzel bir akşam yemeği eşliğinde gerçekleştirilmektedir .

İkinci  Gün tam gün seminer şeklinde olup  ,  ödül alan firmalarla  birlikte  diğer  bazı  sunumlar  izlenmektedir .    Kongre boyunca , sektörden önemli kişilerle tanışma ve bilgi alışverişi yapma imkanı oluyor. Katılım düzeyi genellikle orta ve üst düzey yöneticiler olduğu gözleniyor. Kongre  dili  genellikle  Almanca  olmakla  birlikte  tüm sunumlarda   İngilizce  Simültane  tercüme  mevcuttur .

Şimdi biraz daha fikir vermesi açısından 2019 yılında 14. Yapılan son  organizasyonla ilgili izlenimlerimi aktarayım :

2019 yılı ALP organizasyonu  Volkswagen  evsahipliğinde  aynı zamanda  VW  Genel Merkezi olan  Wolfsburg’da gerçekleştirildi  . Wolfsburg Fabrikası  , tek çatı altındaki dünyadaki en büyük araba fabrikası  özelliğini  taşıyor . 6,5 milyon metrekarelik bir alanda 1,5 milyon metre karelik bir kapalı alan   mevcuttur .  22 bini üretimde olmak üzere 70 bin kişi çalıştığı tesiste   Golf , Tiguan , Tarraco , Touran modelleri üretiliyor. Kurulduğu   1938  yılından  bu yana  toplam  46 Milyon araç üretmiiş olup   bu rakam   VW nin bugüne  kadarki  toplam   üretimi  olan  150 Milyonun yaklaşık  üçte  birini   oluşturmaktadır . Fabrikada  yılda yaklaşık  800 Bin araç üretilmektedir . VW Ana merkez burada olduğu için doğal olarak R&D , Yönetim vs.. gibi birimler de  burada  yer  almaktadır .

Kongre  5 Kasım Salı günü öğle saatlerinde başladı.  Kısa  bir  açılış  konuşmasından  sonra   guruplar halinde yaklaşık 2,5 saatlik ayrıntılı bir fabrika turu yapıldı . Burada  seçilmiş farklı bölümlerde ilgililerden Yalın uygulamalarıyla ilgili bilgi yerinde aktarıldı .

Akşam 19:00 da yemek ve ödül töreni başladı ve 22:00 ye kadar sürdü.

Ertesi gün , 6 Kasım, Seminer ve sunumlara ayrılmıştı.  Sabah 08:45 de başlayan program öğleden sonra 16:00 da tamamlandı.

Tüm organizasyon yalına yakışır şekilde tam bir dakiklikle gerçekleştirildi ve hiçbir aksama olmadı.

Organizasyonda  VW  adına  evsahipliği  başta Wolfburg Plant Manager Dr.  Stefan Loth’un  yanısıra  VW ye 1982 – 1993 yıllarında Başkanlık yapmış Prof. Carl Hahn’da iştirak etmesi dikkat çekiciydi. İlerlemiş yaşına rağmen Prof. Hahn programı dikkatle izledi. Biz de  aralarda kendisiyle bir hatıra resmi çektirdik.  (Not  :  Programda kıyafet kodu Smart Casual olarak belirlendiği için katılımcılar çoğunlukla  kravat takmadılar ama sanıyorum Prof. Hahn  yetiştiği  ekol gereği  daha resmi bir  kıyafeti  tercih  etti).  VW’le ilgili  sunumları  Başta Dr. Loth  olmak   farklı  üst  düzey  yöneticiler  yaptılar.

Wagner Kablo olarak   ALP   Kongre ve   Ödül  Sürecine  2015  yılında  beri  iştirak  ediyoruz.  Değerlendirme ölçüleri  Yalın Uygulamalarıyla  Değer  Akış  dikkate  alınarak   ikili  bir  eksen  üzerinden  yapılıyor. Belirlenen  bazı  Kriterlerin  sağlanmasındaki  güçlükler    nedeniyle   henüz  bir  ödül  alamamakla  beraber  asıl amacımızın bu  olmadığını ve  bu  yarışmaya  katılmaya  devam  edeceğimizi  belirtmek  isterim .

Merak  edenler  için  aşağıda bu programla  ilgili linkler verilmektedir .  Bu  linklerden  ödül  ve  değerlendirme   süreciyle  ilgili  ayrıntılı  bilgiler   elde  edilebilir  . 2020  yılının   Kongre  evsahipliği   IVECO  İspanya  Valladolid  Plant’i  tarafından  üstlenildi.  Ülkemizde  başka  firmalarında  bu Kongre’ye  ilgi  göstereceğini   ve  gelecek  yıllarda  bizim ülkemizden  de  ödüllerin  gelmesini ümit  ediyorum .

https://www.automotive-lean-production.de/en/browse-winners/

https://www.agamus.com/en/award-study/participate/

Yalın Enstitü Başkanı Yalçın İpbüken’in Notu:

Antalya’da faaliyet gösteren Wagner Kablo her bakımdan ve bilhassa Yalın Dönüşüm faaliyetleri ile ilgili tam bir örnek kuruluştur. Firma’nın sahibi ve Genel Müdürü Hilmi Ünsal bey Yalın Dönüşümü gerçekleştiren örnek bir Mal Sahibi ve Genel Müdürdür. 2007 yılından bu yana bazen ara vermekle beraber irtibatı hiç kesmediğimiz bir Mal Sahibi Yalın Lider’dir. Geçtiğimiz yıl vefat eden babası Ahmet Ünsal beyi kişisel görüş ve deneyimlerini paylaşmak için Yalın Enstitünün 10.yılı dolasiyle James Womack ve İtalya’dan Pietro Fioratini Grubunun sahibi ve CEO’su Mario Nardi ve birçok davetlinin katıldığı toplantıda yaptığı konuşma sırasında kendine has samimi düşünce, duygu ve ifade tarzı ile tüm katılımcıların yüreklerine dokunmuştu. Kendisine gani gani rahmet diliyoruz.

Günümüzde yaşadığımız bütün olumsuzluklara rağmen Dünya Otomotiv Üreticilerinin en büyük 7 firmasına birden ürün veren Wagner Kablonun ürünleri dünyanın her tarafında kullanılma imkânını bulmaktadır.

Yalçın İpbüken

Yorum Yaz

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi