Blog

Bilime Saygı, Özellikle Krizde

Genel Yazılar

Bilime Saygı, Özellikle Krizde

Mevcut ekonomik durgunluk benim çalışma kariyerimdeki beşinci durgunluktur. Ve en kötüsü olarak hissedilmeye başlandı. Dünya ekonomisi bilinmez bir dibe doğru çekilmeye devam ederken, herhangi bir ülkede herhangi bir endüstride herhangi bir yöneticinin veya ekip üyesinin bir miktar huzursuzluk hissetmediğini düşünemiyorum. En umut verici yolda olduğumuz konusunda şüphelerimizi gidermek için bu gibi zamanlarda Kuzey Yıldızımızı ayarlamak için nereye gitmeliyiz? Geçenlerde bir cevap buldum.
LEI’nin yeni yayınını dikkatli bir şekilde gözden geçirirken, “yalının babaları” ile çok zaman geçirme fırsatı buldum. Bununla, yalın bir kuruluş yaratmak için orijinal sıçramayı yapan ve ne yaptıkları ve nedenleri ile ilgili uzun bir zaman sonra kendileri ile röportaj yapılan küçük bir grup Japon hat yöneticilerini kastediyorum. Bunun içinde bulunduğumuz zamanla ilgili noktası, küçük bir yöneticiler grubunun 1950’deki finansal kriz boyunca en cesur hamleleri yaparak, şiddetli stres zamanlarında yalın bir sıçrayışı başarmış olmalarıdır.
1950’de Japon ekonomisi şiddetli bir ekonomik durgunluğa girdiği zaman, Toyota Motor Şirketi, müşterinin istemediği ürünler için stoğa bağlanmış olan nakdini bitirmişti. Şirket bankacıların kontrolü altına girmişti, ki bunlar da pazarlama ve satış fonksiyonlarını ürün geliştirme ve üretim fonksiyonlarından ayırmak için ayrı şirketler oluşturmak üzere şirketi ikiye böldüler. (Bu firmalar Toyota Motor Corporation’ı oluşturmak üzere 1982’de tekrar birleştiler.) Kurucu Başkan Kiichiro Toyoda (yeni Başkan Akio Toyoda’nın büyükbabası) bu süreç içinde kovuldu. Ürün geliştirme, tedarikçi yönetimi ve müşteri destek sistemleri ile birlikte Toyota Üretim Sistemi’ni oluşturan şeyi gerçekleştirmeye çalışmak bu krize karşı yaratıcı tepkiydi.
Bu röportajları okumaya başladığım zaman, Toyota yöneticilerinin açık bir planları olduğunu keşfetmeyi umuyordum. Kesinlikle Taiichi Ohno, Kikuo Suzumura ve Eiji Toyoda gibi liderler nereye gittiklerini ve oraya nasıl gidileceğini biliyorlardı. Ayrıca net bir şekilde imtiyazlı bir iyileştirme ekibi ve takip edilen resmi bir program bulmayı da ümit ediyordum. (Belki de, “İleri Giden Yol” Toyota’nın reklamındaki son etiket cümlesidir?)
Bunun yerine bulduğum şey, birkaç hat yöneticisinin birkaç tane çok basit fikre ve kuvvetli bir aciliyet duygusuna sahip olduğu idi: Siparişten teslimata akış süresini en aza indirmek (sınırlı parayı açığa çıkarmak için). Her prosesteki her adımda israfı ortadan kaldırmak (maliyetleri azaltmak ve kaliteyi iyileştirmek için). Şimdi harekete geçmek (çünkü çok fazla zaman yok). Fakat aynı zamanda sahip oldukları bir başka şey de – ve bu çok kritikti – sıkı bir bilimsel disiplindi. Hızlı bir şekilde hareket ederlerken, mevcut durumu belgelemek için, hipotezlerini çok net bir şekilde belirlemek için, sıkı bir deney yapmak için, sonuçları ölçmek için, bulgularını yaygın bir şekilde paylaşarak gerçekte ne başardıklarını yansıtmak için gerekli zamanı da ayırdılar.
Sahip olmadıkları şey, bir “program” veya hatta yarattıkları bilimsel keşif için bir isimdi. Aslında, “Toyota Üretim Sistemi” etiketi, sistemi tedarikçilerine açıklamak için – sistem tamamen kurulduktan sonra – 1970’te tanıtıldı. Sahip olmadıkları diğer bir şey de bir program ofisi veya bu işe atanmış bir iyileştirme ekibiydi. Efsanevi Operasyonlar Yönetim Danışmanlık Bölümü, TPS etiketiyle hemen hemen aynı zamanlarda ve sadece TPS tüm kuruluş çapında yayıldıktan sonra oluşturuldu. Toyota’nın bu fevkalade yaratma faaliyeti – sistematik keşif bilimsel sürecine dayanan – hat yöneticileri tarafından günlük işlerinin en önemli parçası olarak yürütüldü. Ve – burası gerçekten ilham verici bölümü – hayatta kalmak için, araştırmalarının çoğunu vahşi bir savaşın ortasında yaptılar.
Toyota’nın 1950’lerde hayatta kalmak için mücadele ederken elde ettiği başarılar hakkında daha çok şey öğrenirken, içinde bulunduğumuz mevcut kaotik pazarlar ve düşen talepler döneminde hiçbir bahanemiz olmadığı gerçeği karşısında yeni bir idrak kazandım. Sistematik bilim herhangi bir sürece uygulandığı her yerde çalışır ve krizin derinliklerinde daha az değil, daha çok faydalıdır. Bugün tek eksik olabilecek bileşen, mevcut krizde çok sıkı bilime saygı gösterme kararlılığımızdır. Ve bunu hızlı bir şekilde düzeltebilirsiniz!
Bu kaotik zamanlarda yaratıcı keşifler yapmanız dileğiyle,
James P. Womack

Yorum Yaz

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi