Blog

Yalın Enstitü Başkanı Yalçın İpbüken 1. Güney Rusya Yalın Zirvesine konuşmacı olarak katıldı

Genel Yazılar

Yalın Enstitü Başkanı Yalçın İpbüken 1. Güney Rusya Yalın Zirvesine konuşmacı olarak katıldı

Krasnodar Krai’deki  Japon Kaizen Merkezi ile Güney Rusya’yı kapsamına alan ikili anlaşma imzaladı. Ust-Labinsk bölgesindeki 84 bin dönümlük entegre tarım ve hayvancılık kuruluşunu ve aynı bölgedeki merkez hastanesini ziyaret etti. Yalın gözlüğü ile incelemelerde bulundu.
1.Güney Rusya Yalın Zirvesi ve ikili anlaşmaya ait bir kısım fotoğraf  ve tecrübelerim aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.
rusya-lean-summit-1
1.Güney Rusya Yalın Zirvesi, karadeniz kıyısında gelincik yöresinde 5 yıldızlı bir otel’de yapıldı. Rusya Federasyonu Duma başkan yardımcısı ve bir milletvekili, Rusya’da yalın konusunda sözü olan bütün danışmanlar, akademisyenler,  güney rusya yöresinin ve Deri Paska gurubuna ait kuruluşların üst düzey yöneticileri bir araya gelmişti. Bir günlük zirvede bir saate yakın Yalın Düşünce, Türkiye tecrübesi, yalın yönetim yaklaşımı ve yalın dönüşüm üzerine konuştum. Dinleyiciler tarafından ilgi ile karşılandığını aldığım geri bildirimlerden anladım. Zirve’de TEC ( Toyota Engineering Corp ) başkan yardımcısının sunumu da çok ilgi ile izlendi. Ertesi gün master sınıfı olarak isimlendirilen toplantıda yarım gün Toyota Üretim Sisteminin esaslarını açıkladı çok ilgi gördü.
rusya-lean-summit-2
rusya-lean-summit-3
rusya-lean-summit-4
rusya-lean-summit-5
 
Krasnodar Krai Japan kaizen merkezinin kuruluşu, Deri Paska’nın kurduğu Volnoe Delo vakfı tarafından finanse edilmektedir. Oleg Deri Paska, Basic Elements Group’un sahibi ve başkanıdır. Alüminyum, kalay gibi madenleri çıkartmakta ve işletmektedir. Rusya federasyonunun önde gelen iş adamlarından birisidir. Deri Paska gurubuna ait gaz gurubu ve agroholding “Kuban” bulunmaktadır. Rusya ve Dünya için çok önemli vakıf ve sosyal içerikli faaliyetlerde bulunmaktadır. Yalın düşünceyi bizzat Japonya’dan Japon çok üst düzey danışmanlardan öğrenmiş ve tüm gurubuna Yalın Düşünceyi yaygınlaştırmıştır. Toyota’nın çok önemli eski yöneticilerinden Bay Oba tarafından yönlendirilen deripaska ve gurubu yalın düşünce araçlarını üst düzeyde uygulayarak içselleştirmiştir.  Deri Paska çok sayıda üniversiteye ve üniversite öğrencilerine burs vermekte, en istekli olanları japonya’da bizim de yakından tanıdığımız TEC Toyota Engineering Corporation’da Toyota Üretim Sistemi ve altındaki insan yaklaşımını öğrenmektedir. Güney Rusya’daki zirvede Yalın Düşüncenin Rusya’da bu kadar popüler olmasında Deri Paska’nın şahsi ve kuruluşlarının katkısı büyüktür.
rusya-lean-summit-6
 
Ust-Labinsk bölgesinde faaliyet gösteren 84 bin dönümlük entegre tarım ziraati ve süt inekçiliği yapılan entegre kuruluşun genel müdürü  kapsamlı görüşmeden sonra uzun süren incelemelerde bulundu. Ziraat alanlarını ve süt inekçilik işletmelerini yerinde inceledi, ilgililerden bilgi aldı. Kuruluş, tahıl, mısır, şeker pancarı ve tarım bitkileri büyük ölçekte üretmektedir. Rusya’nın ilk 5 en başarılı işletmelerinden birisidir.
“kuruluşun genel müdürü Anton Lunov 33 yaşlarında, enerji ve bilgi dolu bir kişilik olarak konusuna, yalın uygulamalara ve modern yöneticilik esaslarına son derece vakıf olduğunü gözlemledim. Beraberindeki kuruluşun yönetim yöntemlerinden sorumlu yönetici bayan ile kuruluşun çeşitli faaliyet alanlarını zirayet ettim. Yalın düşünceye son derece vakıf olduklarını memnuniyetle gördüm. Sahadaki yönetici ve elemanların kaizen düşüncesine hazmetmiş olduklarını müşahade ettim. Ziyaret ettiğim tüm faaliyet, yemek ve istirahat alanlarının çok temiz, düzenli ve her türlü israftan uzak olduğunu gözlemledim. Bursa’daki May Tohumculuk’tan sonra Deri Paska gurubuna dahil olan Agro Holding “Kuban”ın tüm modern işletmecilik esaslarına vakıf olduklarını, Yalın Düşünceyi içselleştirdiklerini ve tüm Dünya ile rekabet edebilecek düzeye eriştiğini gördüm.” Gördüklerimden o kadar etkilendim ki, genel müdür Anton Ulanov’u aralık’taki zirvemize davet ettim. Zirve katılımcılarına çok ilginç bir deneyim sunacağına eminim.”
rusya-lean-summit-7
 
rusya-lean-summit-8
 
Arkasından Ust-Labinsk merkez hastanesinin baş hekiminin daveti üzerine hastanesini ziyaret ettik. Poliklinik alanlarını ve hastane binalarını yalın gözlüğü ile gözlemlerde ve yalın konusunda tavsiyelerde bulundum. Hastane başhekimi 1.Güney Rusya Yalın Zirvesinin katılımcılarından birisi idi ve benim sunuşumdaki Bursa Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan yalın uygulamalar çok ilgisini çekmiş ve beni hastanesine davet etmişti. Kendisine bursa tıp’ta başlatılan çalışmalar ile ilgili bilgi verdim. Çok ilgisini çekmiş olduğu için beni davet ettigini ifade etti. Birçok konuda bilgi alışverişinde bulunduk. Kendisi en kısa zamanda Bursa Tıp Fakültesi Hastanesini yerinde görmek ve yalın uygulamalar hakkında bilgi almak arzusunda olduğunun bilgisini verdi. Aşağıda bu ziyaret ile ilgili bir kısım fotograf bulunmaktadır.
rusya-lean-summit-9
 
Türkiye için, Türkiye’deki Yalın Düşünce ve uygulayıcıları için, türk tarımı ve yayvancılğında yalın uygulamalar için  Agro Holding’te gördüklerim çok önemli örnek teşkil edeceğinden eminim.
Yalçın İpbüken,
Yalın Enstitü Başkanı

Yorum Yaz

Apple Servisi Beylikdüzü Apple Servisi