Blog

Yalçın İpbüken’in Türk Güreşine Hizmetleri – Doç Dr. Celal Taskıran’ın kaleminden

Güreş
Genel Yazılar

Yalçın İpbüken’in Türk Güreşine Hizmetleri – Doç Dr. Celal Taskıran’ın kaleminden

Akıcı ve çok samimi bir şekilde yazdığı kapsamlı yazıya büyük emek verdiği için ne kadar teşekkür etsem azdır. Yaşamımda Güreş sporu önemli yere sahiptir. Biografi kitabım “Yalçın İpbüken’in Yaşamından” kitabımda önemli yer işgal etmektedir. İlgi duyanlara bu kitabı tavsiye ederim. Kitabımın kapağında yer alan “öğren, Çalış, Mücadele et, Vazgeçme, Paylaş, Şükret” güreş sporundaki hayat yolculuğumun da yol haritasına işaret etmektedir.

1976 yılına gelinceye kadar Güreş Sporu yakından uzak hiçbir ilgim yoktu. Spor yaşamım ve özellikle güreş sporu ile yaşadıklarıma dair geniş bilgi kitabımda yer almaktadır.

1976 yılının yaz aylarında hayatıma giren güreş sporu faaliyetleri beni hiç düşünmediğim, ummadığım, hayal etmediğim boyutlara, günümüze kadar taşıdı. Güreş Sporu ile ilgili deneyimimi kabaca 4 devreye ayırıyorum.

1.TOFAŞ SAS, TOFAŞ Fabrika ve Bursa Deneyimim 1976-82; 2.Güreş Federasyonu Başkanlığım 1987 Haziran-88 Şubat, 3. Güreş Federasyonu Baş Vekilliğim (2001- 2004) ve 4. Paris Olimpiyatları Sonrası (2024…Dönem)

Güreş Sporu ile ilgilenmem 1976 Kanada Montreal Yaz Olimpiyatlarına denk geldi ve bu notu da işin garibi 2024 Parıs oyunları sonrasında yazıyorum. Bu kadar güreş ve Türkiye Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu üyeliği dahil aktif görev yaptım. 12 olimpiyat oyunlarından hiçbirine katılmam nasip olmamış.

Ben açık bir zihinle yola çıktım. Zamanın en iyi en iddialı güreş insanı rahmetli Muharrem Atik ile yola çıktım. Vizyonumuz rahmetli Vehbi Koç’un arzu ettiği Olimpiyat Madalyası, Altın madalya idi. İddia ve vizyon bu olunca ister istemez işi sıkı tutmak, çok meşakkatli yolculuğa çıkmak demektir. Geçen yıllar içinde çok zorluklar çektiğim günler oldu. Sağlığım ve aile hayatım etkilendi. Ancak karşılığında inanılmaz derecede renkli, heyecan ve çaba dolu yıllar harcadım. Kazanımlarımı şöyle kısaca sıralamak gerekirse; Dünya’da Sporda önde giden ülkelerin sporunu yakından öğrendim. Olimpiyatlara ülkelerin nasıl hazırlandıklarını birçok spor yetkilisinden ileri bilgi sahibi oldum. Bin sayfalık İsveçli Fizyoloji Profösörü Wolfran Astrand’ın 1000 sayfalık Work Fiziyolojisi Kitabını bile okumaya ve anlamaya kalkıştım. İtalyan Güreş Federasyonu ile ikili anlaşma yapıp 6 yıl yaz aylarında Roma’daki Acqua Accettoza Olimpiyat Köyüne TOFAŞ Spor kafilesini götürdüm. CONİ nasıl çalış yerinde öğrendim. Amerika Olimpiyat Komitesi misafiri olarak Colado Springs taki tesislerinde inceleme yaptım ve rapor hazırladım. Bulgaristan, Yugoslavya, Polonya, Çekoslovakya, Sovyetler Birliği, Batı ve Doğu Almanya ve İtalya ile ikili sportif ilişki kurdum. Bu ülkelerin76-82 tarihleri arasında onlarca spor kafilesini bu ülkelere götürdük. TOFAŞ Fabrikanın spora gönül vermiş birçok mensubu yıl içinde kulübe yaptığı hizmetler dolayısiyle misafir olarak yurt dışına götürdüm. Ülkemizde ilk kondüsyon bisikletini ürettim. Spor akademilerine hediye ettim. Kondüsyon aletlerini fabrikada imal ettik. Fabrika personeline sağlık yaşam koçu görevlendirdim. Sağlıklı yaşam için spor etkinliklerini fabrika personeli için organize ettik. Fabrika içinde kapalı spor salonu kurduk.

Bursa’yı üludağ ile birlikte tam bir spor kenti olması için çaba gösterdik. 1000 sporcu idealini gerçekleştirmeye çalıştık. Atletizm, Basketbol, futbol, yüzme sporlarını çok üst seviyelere çıkarttık.

          ***********************************************************************************

TÜRK GÜREŞİ VE SAYIN YALÇIN İPBÜKEN

Ata sporu güreşimizin başarısız olduğu yıllarda TOFAŞ SAS. GÜREŞ KULÜBÜ BAŞKANLIĞI ile adını güreş dünyamıza duyuran Sayın YALÇIN İPBÜKEN, özel sektöre bu sporu sokan kişidir. Ne yazık ki ondan sonra başka bu alanda, bu denli başarılar ve şampiyonluklarla dolu faaliyet gösteren bir güreş kulübümüz olmamıştır. Otomobil dünyasının ve fabrikanın yoğun mesaisi yanında, büyük bir özveri ile Türk Güreş’ine gecesini gündüzüne katarak çalışmalar yapmıştır.

Bulgaristan Türk’ü evladı, Spor Akademisi mezunu, “rahmetli” benim de tanışmak şerefine nail olduğum Muharrem Atik’i antrenörlüğe getirerek, güreşimize eğitimi ve bilimselliği getirmiştir. Başkanlığında, güreş seyircisi ve kapalı salon rekorları kırılmış, güreş seyirlikleri; iş dünyasının ünlü isimleri yanında, bayan ve çiftçi gibi toplumun tüm kesimlerine hitap etme renkliliğini de göstermiştir.

Demir perde ülkelerinin üstün olduğu yıllarda bu devletlerin başarılı antrenörleri getirilerek güreşimizin hizmetine sokulmuştur. Güreşimizin altyapısının karakucak ve köy düğünleri geleneğinden gelmesi hasebiyle karakucaktan minder güreşine geçilmiş, karakucak projesi de sayın başkan döneminde önemle ele alınmıştır. Güreşimiz bu dönemde spor hekimleri ile de çok mesafe katetmiştir. Seminerler düzenlenmiş, güreş taktik ve bilimsellik getirilmiştir. Yoğun eğitim faaliyetlerine yer verilmiştir.

Karakucaktan yıldız olacak güreşçilerin seçimine özen gösterilmiştir.  İşte bu seçilen fidanlardan; olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonları çıkmıştır. Başkanın projelerinin verimli uygulanması ile spor bilimleri lisans üstü eğitimli, spor kondisyoneri olarak TURGAY RENKLİKURT milli takıma dahil edilmiştir. O günlerin spor basınında Bursa’da güreşçilerimizin dizlerine yakın çamur havuzunda çalışmalarını bir çeşitlilik olarak hatırlıyorum. Bu arada Sayın YALÇIN İPBÜKEN’in tavan arası sırrı gibi sakladığı bilinmeyen yanını bir vesile ile milli güreşçilerden birinin dile getirdiğini, çok cömert bir başkanlık yaptığını da belirtmeden geçemeyeceğim. Onun özellikle yabancı güreş çalıştırıcıları için minderin Kırkpınar’lığını yaptığını söyleyebiliriz.

Güreşe başkanlığı sırasında; hiçbir zaman “alan el” değil “ hep veren el” olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız. YALÇIN İPBÜKEN, güreşimizin çölde açan bir çiçeğidir. Halen de verdiği katkıları ile fahri başkanıdır. Türk Güreş şurasını toplayarak bir ilke imza atmış, mastır planlarla birlikte güreşimize kutup yıldızı olmuştur. Başkanlığı, as başkanlığı, yönetim kurulu üyeliği ve eğitim bölümü çalışmalarında; maddiyat, harcırah, seyahat gibi hususlardaki davranışları ve ilkeli tutumu ile tüm federasyon başkanlıklarına eşsiz bir örnek ve ders niteliğinde duruş sergilemiştir.

Sarıyer’in soylu ailelerinden birine mensup olan Sayın YALÇIN İPBÜKEN’in başkanlığında güreş en yüksek düzeyde yer almıştır. Spor yazarlığının branşlaştığı o dönemde rahmetli Tercüman Gazetesi yazarı ALİ GÜMÜŞ’ü de hatırlamamak mümkün değildir. Başkanlığında malzeme, ekipman, forma ve minder olarak bol ve verimli bir dönem yaşanmıştır. Uluslararası müsabakalara hakemlerimize de görev verilmesi için özenle gayret gösterilmiştir.

Bir hukukçu da olan başkan uluslararası güreş federasyonu ile iyi ilişkiler kurarak, yıllardır minderlerde özellikle sosyalist blok ülke hakemlerince hakları yenilen güreşçilerimizin yoğun kürsü hak uğraşları verilmiş, sonucunda normalleşme sağlanmıştır. Güreş Federasyonumuzca efsane başkana en kısa sürede ve SAĞLIĞINDA Kamp eğitim merkezine veya bir kapalı salona ismi verilmelidir. Benim de ileri bir yaşımda tanışma fırsatına nail olduğum, gerçek bir savaşçı ve İstanbul Beyefendisidir. Bürokrat, hukukçu, çağdaş ve bitmez tükenmez enerjisi ile ülkemize halen çalışmaları ile ışık tutan Sayın YALÇIN İPBÜKEN’e hayatınca hep gülmesini, mutluluğunun ona gölge olmasını ve Yalın Enstitülü yıllar dileğimle sevgilerimi sunarım.

Hüsamettin AHAT  – 21.08.2024

Hüsamettin Bey Konyalıdır. Dr. Öğretim Üyesi Kamil Ahat’ın babasıdır 60’lı yıllarda İstanbul’da öğrencilik yapmış, İstanbul’u ve Türk Sporunu ve özellikle Türk Güreşini en ince ayrıntısına kadar takip etmiş, bilen tam bir Konya Beyefendisidir. Kendisi ile 2022 Temmuz’un da oğlu Dr. Kamil Ahat vasıtası ile tanıdım. Çok güzel ve anlamlı güreş ve spor sohbetlerimiz oldu. Yazdığı yazı için şükranlarımı sunuyorum. 

Yalçın İpbüken 

(Linkedln) 

Nursel Gülay • 1. Spor yazari / Turk spor ajansi

Yalçın İpbüken Nin spora verdiği katkı unutulmaz. Yanlız güreş değil atletizm takımı da çok önemli başarılar elde ettik. Bir çok rekorlar yenilendi ama ülkemizde en önemli olan şirketlerin kurduğu branş nedense tutunamayanlar oldu. Şişe cam Tofaş Kutay Cesan ilk aklıma gelenler Hürriyet gazetesi atletizmde Ülkede yıldızlar yarışması ile büyük başarı elde etti yine ne oldu da böyle sponsorlar vaz geçtiler 🤷‍♀️🇹🇷🏃‍♀️

Ben her zaman her gönderdiğiniz okuyorum hep keşke diyorum siz bunları aşabilirsiniz diye düşündüm ama insan da ahte vefa bekliyor çok meşgul birisiniz ama özellikle ben atletizm camiasının sizi tanımasını isterim Türk spor ajansında bir köşem var acaba ben soru cevap şeklinde bir söyleşi yapsam siz yanıtlarsanız çok sevinirim 🤷‍♀️🇹🇷🏃‍♀️

Yalçın İPBÜKEN Yazar President at Lean Institute Turkey

Nursel Gülay tesekkurler Nursel kardeşim. Tofas SAS spor Kulübü ve Atletizm Şubemiz hakkında bilgi vermeme vesile oldun. Bursa Tofas fabrikada is basi yaptığımız 1970 yılının haziran ayından başlayarak fabrikanın genç sporu sever insanları tarafından gündeme getirildi. Tofas Spor Kulübü 72 yılında kuruldu. kurucular için şahsım, eski genç milli GS’li, Milli 110 engelci dr Murat Kacar ve Bahri Ekbic bulunuyordu. 73 yılında Bursa Mahalli Amator Spor Kulübü SAS salon sporları, Atletizm ve Su Sporları, faaliyetlerinden oluşuyordu. TOFAS SAS, tamamen Bursali ve Sporu hayat tarzı biz Fabrika personelinin arzu ve inisiyatifi ile kuruldu. TOFAS ust yönetimi tarafından 74 senesinde kabul gördü ve samimi olarak desteklendi. Atletizm Şubesini Dr Murat ve Bahri Ekbic ustlendiler. SAS’tan geçen Bursa’li atletlere ilaveten Ankaralı zamanın önemli milli atletleri Ekrem Ozdamar, Servet Timurlenk, Mehmet Terzi, Taner Acikada, Nurullah Ivak ve diğerlerini transfer ettik. Ekrem’in transferini rahmetli Hıncal Uluç ve Nejat Kök ile konuştuk. Hatta Ekrem’e hedef bile belirledik. 2.15 metre. Ekrem bizim sporcumuz iken 2.16 atladı. Balkan ve Türkiye rekoru kırdı. Nurullah hocanın Bursaya tayinini gerceklestirdik. Ankarada ev tuttuk.

Beslenmelerini sağladık. Bir kısım Spor malzemesini, tanerin sirigini Italyadan getirdik. Zamanın kargaşası içinde Türkiye Kulüpler Şampiyonasında GS arkasından 2. olduk. Müsabakaya Mehmet Terzi bilinmedik sebepten katılmadı 10 bin metre müsabakasına 48 kg Güreşçi Mehmet Yalcin’i çıkarttık. Ekrem Balkan rekoru kırdığında Bursa’ya Kulübüne gelip kutlayıp primini almasını zamanın Atletizm Fed Başkanı engelledi. Uzun süre sonra gelebildi. zorluklar, o kadar zorluklar, ilebasa çık ak zorunda kaldık. Ülkemizdeki koşulları tam bilmeden, anlamadan duruma uygun tedbirleri almak ve ileri gitmek mümkün değil. Ben İtalyan CONI ile yıllarca gures isbirligi grrceklestirdik. ve Amerikan Olimpiyat Hazirlik Merkezi Colorado Springs tesislerinde 3 gün araştırma yaptım. sovyet sporunu yakinen inceledim. üstelik bütün bunları bedava yaptım. direkt endirek hiçbir manevi ve sosyal kazanç hariç olmadan yaptım.ancal benim bunlara yazmama fırsat hazırladığın için teşekkürler.

Leave your thought here